DMS 4.0

We zijn al geruime tijd bezig geweest met de nodige wijzigingen in schermen en database om alle extra velden te kunnen huisvesten in de applicatie(s). De grootste uitdaging is om alle systemen, die aan de achterkant van de applicatie samenwerken om alle functionaliteit tot zijn recht te laten komen, op elkaar af te stemmen en te zorgen dat ze de extra velden kunnen inlezen, opslaan, verwerken en wijzigen waar nodig. Vervolgens moet veel van deze informatie ook weer aan de schermen toegevoegd worden.

Op dit moment hebben we de fase afgerond waarbij we onze berichten technisch kunnen valideren. De volgende stap in het test-traject is het insturen van berichten en het verwerken van de retourberichten (zowel acceptaties van berichten alsook de foutmeldingen). Momenteel is het nog onmogelijk om een volledige flow door te testen. Op dit ogenblik ontvangen wij enkel statussen DMSREJ (Rejection) en een DMSACC (Acceptance) vanuit het testsysteem van de Douane. Wij blijven uiteraard alles kort opvolgen, zodat we zo snel als mogelijk de ganse cyclus kunnen doortesten.

Vorige week hebben we een nieuwsbericht ontvangen dat er geen updates aan het testsysteem van de douane gedaan kunnen worden voor 21 Maart ‘22. Dit betekent voor Stream Software dat we nog steeds geen retourberichten kunnen ontvangen van de Douane en kunnen valideren hoe onze applicatie ze zal verwerken. Niet alle type aangiften kunnen voor DMS 4.0 reeds getest worden, de volgende release van het testsysteem van Douane zou ook meerdere type aangiften moeten bevatten.

Update april 2022

De update van 21 maart 2022 heeft al enige verbetering gebracht. We kunnen bevestigen dat we de eerste MRN’s succesvol hebben verwerkt.

Uiteraard blijven we ons best doen om onze applicatie om te vormen om DMS4-bestendig te zijn, en zullen we er alles aan doen om te voldoen aan de planning van de Douane omtrent de uitrol hiervan.

De uitrolplanning van Douanevoor deze fase bestaat uit een aantal fases:

We dienen te bemerken dat deze planning hoogst voorlopig is. Gezien de erg strakke deadlines en vertragingen in het opleveren van de testsystemen, verwachten wij nog aanpassingen.

DMS 4.1 

We proberen bij het ontwikkelen van release 4.0 al zoveel mogelijk rekening te houden met de vereisten voor de release 4.1. Hiervoor is nog geen testsysteem beschikbaar op dit moment.

Stream Software heeft zich wel opgegeven voor een pilootproject, maar er is vanuit Douane nog geen effectieve oproep gekomen. 

De uitrolplanning hiervoor bestaat ook uit een aantal fases:

Ook hier dienen we te bemerken dat de planning voorlopig is. Gezien de erg strakke deadlines en vertragingen in het opleveren van de testsystemen, verwachten wij nog aanpassingen.

 

GPA & Audit File 

Stream Software maakt vanaf het eerste moment al deel uit van de groep die een Proof of Concept heeft gemaakt met de Douane voor de Audit File. Deze groep is recentelijk nieuw leven ingeblazen nu er een akkoord ligt van Douane om deze route verder te gaan volgen.

We hebben het Proof of Concept in samenwerking met één van onze Nederlandse klanten afgerond (een regulier entrepot zonder bijkomende regelingen als AGP of AV). Zodra we de eerste pilootfase met deze klant afgerond hebben, kunnen we een complete update geven over de impact die de vervanging van de GPA gaat hebben voor onze klanten individueel. Klanten met een AV- of AGP-vergunning kunnen dus nog een verzoek van ons ontvangen om eventueel deel tenemen aan een pilootproject.

De uitrol van de Audit Filezal beginnen op 1 Januari 2023 en zal volgens de voorlopige planning van Douane duren t/m Juni 2023.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met één van de Accountmanagers. 

Related stories

View all stories